Att tänka på när du tar ett bolån

Bolånet är oftast den största utgiften i hushållet och därför är det viktigt att förbereda sig ordentligt inför sitt möte med sin bankman. Här kommer några tips på vad man bör tänka på innan man kliver in genom dörrarna hos banken.

För att bli beviljad ett lån idag så krävs det att man kan visa upp en väldigt stabil inkomst. Helst bör man ha en heltidstjänst med tillsvidareanställning och ännu bättre är det om man är två som ansöker om lånet.

I dagsläget kräver banken att man går in med 15 % själv för att inte belåna lägenheten till 100 %. Detta gör att om man ska köpa en lägenhet i någon av Sverige större städer så krävs oftast en kontantinsats på en bit över hundratusen. Det är alltid en stor fördel att ha sparat ihop pengarna, eftersom det visar banken att man har en god ekonomi. Men det finns även aktörer som lånar ut pengar till kontantinsatsen dock brukar det vara till högre ränta eftersom man inte har något som säkerhet och därför blir månadskostanden för lånet betydligt högre än om man går in med sparade pengar.

Det för oss in på nästa punkt som är amorteringen. De flesta bankerna har infört ett amorteringskrav för sina låntagare, vilket betyder att förutom att betala räntan så ställer det krav på att man betar av lånet också. Oftast sätter man ett amorteringskrav på topplånet som har en högre ränta för att snabbt bli av med det lånet och på så sätt minska kostanden för det totala bolånet.

Att amortera är bra ur flera aspekter, inte bara för att betala tillbaka lånet och få en lägre månadskostnad utan det är också en investering eftersom man på så vis ökar sitt innehav i bostaden som man sedan får tillbaka den dagen man säljer.

24 Nov 2013